2014. július 10., csütörtök

Marvania geminata - egy apró gyöngyszem

Fitoplankton számoláskor gyakran a mikroszkóp minősége, az objektív nagyítása és NA-ja befolyásolja, hogy mit tudunk és mit nem tudunk azonosítani a számlálókamránkban. A nagyobb (10-15 mikrontól) algáknál, amennyiben jól ülepedett le, általában nincs gond. Azonban a kisebbeknél már problémák lehetnek. Egy ilyen apróság a Marvania geminata Hindák is. Látható mekkora egy átlagos méretű Dinobryon divergens vagy egy Pediastrum boryanum mellett (1. kép). Hát, szóval kicsi. Azért vettem észre, mert még pár éve - épp a fajt leíró - prof. Hindák "Feri bácsi" mutatta meg nekem. :)



1. kép. Marvania geminata

Ez egy zöldalga. A sejtek gömbalakúak, többnyire magányosak, tenyészetben laza fonalakat alkothatnak. A sejtfal szemcsézett. Pirenoid nincs. A sejtek aprók, 1,5-3 x 1,5-3 µm, sejtfal vékony, finoman díszített (2-5. kép). 


2. kép.  Marvania geminata


3. kép.  Marvania geminata
 

4. kép.  Marvania geminata
 

5. kép.  Marvania geminata

Szaporodása egyedi. Az anyasejtfal egyik része felszakad és kitüremkedik a protoplaszt (ez az állapot látható a 1-5. képeken). A nagyobb az anyasejt, a lánysejtek elszakadnak, vagy rövid fonalat alkothatnak (6. kép).
Elkülöníthatő a szintén zöldalga Siderocelis-től a gömb alakú formájával és a felszíni szemcsézettségével.


6. kép.  Marvania geminata (Forrás: Hindák 1996)

Eutróf állóvizekben szokott előfordulni. Európai előfordulása: Anglia, Németország, Szlovákia. A képeket 400x nagyításon készítettem. Szerintem érdemes nézni, mert időnként lehet látni nálunk is.

Képek: 
saját fotók

Forrás:
Hindák,  F.  1996.  Klu˘c  na  ur˘covanie  nerozkonâren´ych  vláknit´ych zelen´ych rias (Ulotrichineae, Ulotrichales, Chlorophyceae) (Key to the unbranched filamentous green algae (Ulotrichineae,  Ulotrichales,  Chlorophyceae)).  Bulletin Slovenskej botanickej spolo˘cnosti pri SAV, 77 pp. (in Slovak).


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése