2014. június 18., szerda

Tényleg minden vörös alga vörös alga? 5. rész - Planktothrix 

Manapság ezzel a névvel nem jelenhetne meg Felföldy Lajosnak „A kékalgák (Cyanophyta) kishatározója” című könyve. A könyvben még ilyen szinonimákat olvashatunk: kékalgák, kékmoszatok és hasadó moszatok. Azonban ma már tudjuk, hogy ezek a kis lények, nem az algákhoz vannak besorolva, hanem a baktériumokhoz. Ezért, ma már cianobaktérium néven kell őket hívni.

Így kicsit sántíthat, hogy itt, a vörös algák között írok róluk. Azonban a fitoplanktonban igen nagy szerepük van a cianobaktériumoknak, ezért mégis nyugodt szívvel teszek róluk említést. Eddig elsősorban olyan algákat mutattam be, akik nagy tömegben vörösbe borították a vízfelszínt, fák törzsét vagy különböző aljzatokat. Ebben a bejegyzésben a Planktothrix rubescens (De Candolle ex Gomont) Anagnostidis & Komárek fajról írok. Ez egy édesvízi faj, mely Norvégiától Pakisztánon át Új-Zélandig többfelé is előfordul. Tömegesen igen „impozáns” megjelenése van (1. kép) [1], mint ahogy az látható a Garda-tó környéki Ledro tó (2. kép) [2], vagy a Tagebaurestsee tó (3. kép) [3] esetében.


1. kép. Planktothrix rubescens vízvirágzás


2. kép. Planktothrix rubescens vízvirágzás - Ledro tó [2]

 

3. kép. Planktothrix rubescens vízvirágzás - Tagebaurestsee tó  [3]
A trichoma egyenes, a végén egyenletesen keskenyedő, 6-8 µm vastag és 2-4 µm széles, gázvakuolum van.
Toxintermelő faj, microcisztin nevű toxint termeli. Erről bővebben pl. Vasas és mtsai (2013), Kurmayer és Juttner (1999), Blom és mtsai (2001) tanulmányában olvasható.

Magyarországról eddig nem túl sokszor közölték. Vasas és mtsai (2013) a Kocka bányató felszínén (4. kép) találtak egy 3 cm vastagságú vörös színű réteget.


 4. kép. Kocka bányató Planktothrix rubescens vízvirágzása (Vasas és mtsai 2013)

Szerencsém volt épp ott tartózkodni, mikor a Planktothrix rubescens vízvirágzás mintái mikroszkóp alá kerültek, így van néhány extra fotóm róla :)) (5-7. kép)


5. kép. Jó látszik, hogy mennyire vörös színe van a Planktothrix rubescens fonalaknak a zöldalga mellett (Botryococcus braunii)


6. kép. Kis nagyításon ennyi látszik a Planktothrix rubescens fonalakból


7. kép. Néhány rövidebb Planktothrix rubescens fonál


Forrás:

Blom, J. F., Robinson, J. A., & Jüttner, F. (2001). High grazer toxicity of [D-Asp< sup> 3</sup>,(< i> E</i>)-Dhb< sup> 7</sup>] microcystin-RR of< i> Planktothrix rubescens</i> as compared to different microcystins. Toxicon, 39(12), 1923-1932.

Kurmayer, R., & Juttner, F. (1999). Strategies for the co-existence of zooplankton with the toxic cyanobacterium Planktothrix rubescens in Lake Zurich. Journal of Plankton Research, 21(4), 659-683.

Vasas, G., Farkas, O., Borics, G., Felföldi, T., Sramkó, G., Batta, G., Bácsi, I. & Gonda, S. (2013): Appearance of Planktothrix rubescens Bloom with [D-Asp3, Mdha7] MC–RR in Gravel Pit Pond of a Shallow Lake-Dominated Area. Toxins, 5(12), 2434-245

[1]: http://cyanocost.com/e107_plugins/autogallery/autogallery.php?show=Algerie%2FPlanktothrix_rubescens.jpg

[2]: http://www.naturamediterraneo.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=97339

[3]: http://www.bgl-boos.de/bild3.html

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése