2014. július 26., szombat

Vízi játékok, avagy mivel vegyem a fitoplankton mintát?

Ha többre vágyunk annál, hogy csupán egy vödör segítségével vegyünk mintát, akkor számos lehetőség és megoldás (pénztárcakímélő) létezik. Most az ún. Ruttner mintavevő működését mutatom be. Ezt biztos okosba is meg lehet csinálni/csináltatni, de szerintem nem érdemes, mert mire az ember beszerzi a rozsdamentes rugókat, csapokat, hőmérőt, ami ellenáll a gyors hőmérsékletváltozásnak, az már majdnem ott van, mintha megvesszük. Szóval, mi is beszereztünk egy ilyen műszert (1. kép). A Ruttner mintavevő egy vízoszlop adott vízrétegének kiemelésére jó, anélkül, hogy felkavarnánk a környező vízrétegeket.



1. kép. Ruttner mintavevő rajza [1]

Első ránézésre egy henger, csapokkal és hőmérővel. És valóban, ennyi. A mintavételhez fel kell húzni kattanásig a hengert (nyitott állapot) és beleereszteni a vízbe (2.kép). Majd egy súly segítségével, ami egy erős zsinóron keresztül üti meg a henger tetejét, zárjuk be a mintavevőt (zárt állapot). Így egy kis szeletet emelhetünk ki a vízoszlopból. Viszonylag gyorsan kell felhúzni, hogy a vízhőmérséklet még ne másszon el. Ez akkor számít, ha a mélyebb rétegek és a vízfelszín között több 10 Celsius a különbség. A mintatérfogat 0,7-5 L-ig változhat, attól függően milyen Ruttnerünk van, illetve mihez kell (tó vs. tenger).


 2. kép. Ruttner mintavevő nyitott és zárt állapotban [2]

A mintatérfogat 0,7-5 L-ig változhat, attól függően milyen Ruttnerünk van, illetve mihez kell (tó vs. tenger, kis vs. nagy vízszelet) (3.kép).
 


 3. kép. KC-féle Ruttner mintavevő [7]

A mintavétel úgy zajlik (neten találtam a képsort), hogy egy zsinóron leeresztjük a nyitott állapotban lévő Ruttnert (4-5. kép), majd a súllyal lezárjuk, és felhúzzuk (6. kép). Az alján lévő csappal kiengedjük a mintát. Azonban, ha nem vagyunk elég ügyesek kiömölhet az egész minta (7. kép) és kezdhetjük elölről.


 4. kép. Ruttner mintavevő működés közben [3]


 5. kép. Ruttner mintavevő működés közben [4]


6. kép. Ruttner mintavevő működés közben [5]


 7. kép. Ruttner mintavevő működés közben [6]

Kis csónakból kissé nehezebb a mintavétel, mint egy stégről, hiszen itt a hullámokkal is meg kell küzdeni (8. kép). A 9. képen a hőmérséklet leolvasása zajlik.


 8. kép. Tavi csónakos mintavétel (Képen: Abonyi András)


9. kép. Hőmérséklet leolvasása (Képen: Abonyi András)

A 10. képen a súly látható, még éppen a leeresztés előtt. A keresztben álló cső felett látható.


10. kép. A súly elengedés előtt

Persze nagy hajóról, csörlő segítségével is kivitelezhető a feladat (11. kép). Nem gondolom, hogy könnyebb, mivel még sohase próbáltam így mintát venni, csak másabb :)


11. kép. Csörlős mintavétel [7]

Forrás:
[1] www.goepe.com
[2] www.hydrobios.de
[3-6] http://www.watertools.cn/news.asp?action=display&keyvalue=119
[7] www.kc-denmark.dk

8-9. kép Abonyi András felvételei. Köszönet értük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése