2014. május 31., szombat

V. ALGOLÓGIAI TALÁLKOZÓ ÉS TOVÁBBKÉPZÉS


A Pannon Egyetem, Környezettudományi Intézetében rendezték meg az V. Algológiai találkozót és továbbképzést a „Felsőoktatási együttműködés a vízügyi ágazatért” program keretében 2014. május 29-30 között Veszprémben. A továbbképzés 2012 áprilisa óta tavasszal és ősszel kerül megrendezésre. Eddig Budapest adott otthont az eseménynek, azonban idén Veszprémbe került át és ez alkalommal két napig élvezhettük egymás társaságát és szakmázhattunk kedvünkre. Napjainkra a  hazai algászok, algákkal foglalkozó szakemberek, érdeklődők egyik legfontosabb találkozójává nőtte ki magát.
A találkozón a két nap alatt tizenegy előadás hangzott el. Részletes program innen érhető el. A megnyitó után megemlékeztünk Érces Károly kollégánkról. Az előadásokon kívül taxonómiai workshop is volt. Kis videók segítségével tesztelhettük taxonómiai tudásunkat. Előadással is készültünk a workshop-ra:

Kókai Zsuzsanna- T.-Krasznai Enikő:Nemzetközi fitoplankton interkalibráció tapasztalatai : Ki mit tud?

Az előadások a cianobaktériumok és algák rendszerezésétől a kovaalgák ökológiáján át az algák élettanáig különböző témákat érintett. Három előadással is részt vettünk, melyek címei az alábbiak voltak:

Kókai Zsuzsanna, Bácsi István, T-Krasznai Enikő, Török Péter, Buczkó Krisztina, Balogh Csaba, Lukács Áron, Tóthmérész Béla, B-Béres Viktória: Halofil kovaalga fajok megjelenése alföldi vízfolyásokban.

Kókai Zsuzsanna, Bácsi István, T-Krasznai Enikő, Török Péter, Balogh Csaba, Lukács Áron, Tóthmérész Béla, B-Béres Viktória: A szélsőséges időjárás hatása a Sebes-Körös (Körösszakál) kovaalga közösségének összetételére.

Kókai Zsuzsanna, Bácsi István, T-Krasznai Enikő, Török Péter, Balogh Csaba, Lukács Áron, Tóthmérész Béla, B-Béres Viktória: Bevonatok élő-holt kovaalga sejt aránya és ennek szerepe az ökológiai vízminősítésben.

A kötetlen, oldott, jó hangulathoz a beiktatott kávészünetek és az esti közös kötetlen diskurzusok hatékonyan hozzájárultak. Köszönjük a szervezőknek a remek hangulatú találkozót és továbbképzést!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése