2014. május 20., kedd

Tényleg minden vörös alga vörös alga? 4. rész - Euglena

A vörös színű algák közül eddig bemutattam egy vörös vörös algát és kettő vörös zöldalgát. Ebben a bejegyzésben egy ostoros zöldalgát mutatok be. Nyáron, jó melegben, ha szerencsénk van (persze ez inkább egy algák iránt érdeklődőnek szerencse - a horgászoknak tragédia :) ), véresnek tűnő állóvizeket pillanthatunk meg az Euglena sanguinea Ehrenberg euglenofitonnak köszönhetően. Ilyen látvány fogadta az Észak-Olaszországban található Lombardia dombjai között kirándulókat (1. kép), vagy épp a Crawley falu (Hampshire, UK) tava mellett elhaladókat (2. kép). Első ránézésre inkább gondolnánk, hogy valami vörös festék ömlött a vízbe, mint hogy alga okozza ezt az elszíneződést.


1. kép. Euglena sanguinea vízvirágzás (Észak-Olaszország) Forrás: [1]


2. kép. Euglena sanguinea vízvirágzás - Crawley falu (Hampshire, UK) Forrás: [2]

Az Euglena sanguinea egy gyakori, kozmopolita ostoros zöldalga, melyet valamennyi kontinensről leközöltek már (kivéve az Antarktiszról). A mi gyűjtésünk egy Tisza menti holtágból, a Felső-Darab-Tisza holtágból származik (3. kép). Sajnos - nem sajnos, a mi általunk megtalált vízvirágzás nem volt olyan impozáns, mint az észak-olaszországi, "csak" egy kisebb foltot láttunk vörösben tündökölni. Mellékesen megjegyezném, hogy a holtág vízszintje igen lecsökkent, mondhatni majdnem kiszáradt (4. kép).

3. kép. Felső-Darab-Tisza holtág


4. kép. Kiszáradófélben lévő Felső-Darab-Tisza


Vörös színét a citoplazmában található néhány µm nagyságú hematokrom szemcse okozza. A hematokrom mennyisége a hidegebb évszakban általában csökkent, környezeti hatásra olykor eltűnik. Vörös és zöld vízszineződést és vízvirágzást is okozhat (mint, ahogy az a 3. képen is látszik egymás mellett a zöld és vörös vízszín) (Németh, 1997). Megfigyelhető, hogy a hematokrom sejten felül mozog, gyenge fényben a sejt közepe felé mozdulnak (5. kép).



5. kép. Ezek a kis lények okozzák a vörös elszíneződést (Euglena sanguinea kép: Borics Gábor felvétele)

 Az Euglena sanguinea vörös színéért a Haematococcus pluvialis (utóbbi blogbejegyzés) zöldalgához hasonlóan a klorofillt elfedő astaxanthin felelős. A cianobaktériumok, kovaalgák, haprofiták, dinoflagelláták, és raphidofiták mellett az euglenofitonok is képesek toxint termelni. Ezek lehetnek halakra toxikusak, herbicidek és rákellenes aktivitásúak különböző koncentrációban (ppm - ppb) (Zimba et al 2010). Az  Euglena sanguinea-ról ismert, hogy halakra toxikus euglenophycin toxint termelhetnek.

Magyarországi előfordulási adatai (forrás: Németh, 1997):
Balaton, Bokros: tehénjárás Hosszú-laposa, Börzsöny: pocsolyák, Buzsák: hal., Cinkota: kisvíz, Hortobágy: hal.,, Kis-Balaton, Kiskunhalas: ősláp, Piritó-tó, Kiskunhalas: Nagy Sóstó, Orosháza: Békás-tó, Kardoskúti Fehértó, Őrség: Fekete-tó, Ördög-tó, Pilis: Mélymocsár, Szeged: Cserepes-sor, Dorozsma: Makra-szék, Fehér-tó, Kis-Tisza, Nagyfa- Tisza holtág, Szeged: nádas, Szeghalom: Kendereskert és Koplalókert Holt Köröse, Szelidi-tó, Szentmihálytelek: Tisza holtág, Tihany: Belső tó, Velencei-tó

Forrás:
Németh, J. (1997): Az ostoros algák kishatározója 1. (Euglenophyta) (2. Javított és bővített kiadás). – Vízi természet és környezetvédelem 3. Környezetgazdálkodási Intézet, Budapest. pp. 320.

Zimba, PV; Moeller, PD; Beauchesne, K; Lane, HE; Triemer, RE (2010). "Identification of euglenophycin--a toxin found in certain euglenoids". Toxicon: official journal of the International Society on Toxinology 55 (1): 100–4

[1]: http://www.naturamediterraneo.com/forum/pop_printer_friendly.asp?TOPIC_ID=178130

[2]: http://www.nhm.ac.uk/research-curation/scientific-resources/biodiversity/uk-biodiversity/algaevision/database/image.jsp?taxon=&imageID=1781

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése