2014. április 5., szombat

Tényleg minden vörös alga vörös alga? 1. rész

A válasz igen is és nem is. Okozhat akár zöldalga is már messziről vöröslő bevonatot a fakérgeken, euglenofitontól véresnek tűnhet egy állóvíz, lehet „vérnyom” a hó felszínén. Ilyen esetekre fogok választ adni több részen keresztül. Az első részben felvezetésként egy vörösmoszatot mutatok be.

A Zempléni hegység forrásait 2004-ben és 2006-ban forráskataszterezés céljából vizsgáltuk. Ekkor találtuk meg a Hildenbrandia rivularis (Liebmann) J. Agardh nevű vörösmoszatot a Sátoraljaújhelytől északnyugatra lévő Rudabányácskai forrásban (1. kép).


1. kép. Rudabányácskai forrás
 A Rudabányácskai forrást már messziről is jól látható, mintegy 2 m2-es vörös „szőnyeg” borította (2-3. kép). Közelebbről megvizsgálva láthatóvá vált, hogy nem vaskirakódásról van szó, hanem algáról. A kb. 2-3 cm-es kövek felszínét teljesen befedte a vöröses bevonat, míg a nagyobbakon 3-5 cm átmérőjű thallusokat találtunk. Hazai viszonylatban a Hildenbrandia rivularis Rudabányácskai előfordulása új adat volt.


2. kép. Vöröses bevonat

3. kép. A kövek felszínét beborító alga

Forrás:
KRASZNAI Enikő – OSVÁTH Rita – BUDAY Tamás – PAPP István – TÖRÖK Péter (2009): Adatok a Hildenbrandia rivularis (Liebmann) J. Agardh, vörösmoszat hazai előfordulásához. KITAIBELIA 14:32-34.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése